Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A máj mint az egyik legjobb vasforrás
  2023-11-30 22:23:46, csütörtök
 
  A máj mint az egyik legjobb vasforrás - de más táplálékok is tartalmazzák

Az emberi májra sok feladat hárul, többek között feladatai közé tartozik a toxikus anyagok kiszűrése. De más kulcsfontosságú folyamatokban is aktívan részt vesz, például nagy szerepe van a táplálékok megemésztésében és a tápanyagok tárolásában is.

A vérszegénység egy olyan állapot, amikor is a vörösvértestek nem tudnak elegendő oxigént szállítani és ez gyengeséget és fáradtságot is generálhat. A leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, azonban ha vasban gazdag táplálékokat fogyasztunk, az állapot visszafordítható, a tünetek csökkenthetők. A máj sok vasat tartalmaz.

Az emberek évszázadok óta fogyasztanak állati belsőségeket, így májat is. Sokan kizárják ezt az ételt az étrendjükből, pedig nem kellene, hiszen roppant egészséges. Ez a táplálék ugyanis gazdag forrása a vasnak, a cinknek, a D-vitaminnak, az A-vitaminnak és a folátnak is.

A máj fehérjében is gazdag és a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokkal és ásványi anyagokkal van tele.

A máj és a májtermékek rendkívül jó retinolforrásnak számítanak, mégpedig aktív formában. Márpedig a szervezet csakis így tudja hasznosítani. A növényi retinolt először át kell alakítania a szervezetnek aktívvá, hogy aztán a testünk hasznosítani tudja.

D-vitaminra is szüksége van a szervezetünknek, hiszen sok funkciója van ennek a vitaminnak. Nyáron napfény hatására termelődik a szervezetünkben. Nagy szerepe van az immunrendszer megerősítésében, de a csontoknak és a pajzsmirigynek is szüksége van erre a vitaminra. A máj is tartalmaz D-vitamint, igaz, nem olyan nagy mennyiségben, mint például a gombák, de azért jó, ha tudjuk és ismerjük ezt a tényt, és télen, illetve az őszi hónapokban akár májjal is vihetünk be valamennyi D-vitamint a szervezetünkbe.

Az anyagcseréhez és az idegrendszer megfelelő működéséhez B-vitaminokra is szüksége van az emberi szervezetnek. A máj is gazdag forrása a B-vitaminoknak, különösen kolinban, folátban és B12-vitaminban gazdag. A B12-vitaminra is nagy szüksége van a szervezetünknek. Idősebb korban gyakran hiányt szenvednek az emberek ebből a vitaminból, azonban ha rendszeresen fogyasztunk májat, akkor pótolni tudjuk ezt a tápanyagot.

A máj értékes vasforrásnak is számít. Ha alacsony a vérnyomásunk vagy vashiányos vérszegénységben szenvedünk, akkor fogyasszunk májat, mivel ezzel pótolni tudjuk a vasat mint nagyon is fontos tápanyagot. A vashiányos vérszegénység veszélyes, hiszen sok kellemetlen tünetet generálhat, köztük az állandó szédülést és fáradékonyságot.

Növényi alapú vasforrások is léteznek: dió, aszalt gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek mint a bab, a lencse, a csicseriborsó, a zab, valamint a sötétzöld leveles zöldségek.

A nőknek több vasra van szükségük a menstruáció során elvesztett vérmennyiség pótlására. A menopauzáig a nőknek körülbelül kétszer annyi vasra van szükségük, mint a férfiaknak.

A vas jobb felszívódását különféle táplálékokkal is segíthetjük. A C-vitaminban gazdag élelmiszerek, mint például a citrusfélék, a paradicsom, a bogyós gyümölcsök, a dinnye, a zöld leveles zöldségek, a paprika, segíthetnek a vas jobb felszívódásában. A kávé, a tea és a vörösbor viszont csökkenti a vas felszívódását. A kalciumban gazdag ételek és a kalciumkiegészítők szintén gátolhatják a vas felszívódását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: visszafordítható, retinolforrásnak, nélkülözhetetlen, vérszegénységben, felszívódásában, megerősítésében, szervezetünkben, szervezetünknek, fáradékonyságot, megemésztésében, kulcsfontosságú, pajzsmirigynek, vörösvértestek, szervezetünkbe, csicseriborsó, felszívódását, anyagcseréhez, folyamatokban, vérszegénység, táplálékokkal, csökkenthetők, immunrendszer, táplálékokat, szervezetnek, vitaminokkal, vérnyomásunk, élelmiszerek, hasznosítani, étrendjükből, vasforrásnak, fogyasztanak, belsőségeket, tartalmazzák, vérmennyiség, vitaminoknak, mennyiségben, egyik legjobb, emberi májra, toxikus anyagok, táplálékok megemésztésében, tápanyagok tárolásában, olyan állapot, vashiányos vérszegénység, állapot visszafordítható, tünetek csökkenthetők, emberek évszázadok, táplálék ugyanis, szervezet számára, májtermékek rendkívül, szervezet csakis, növényi retinolt, szervezetnek aktívvá,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Éretlen vers  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Sokan azt tartják  Az engedelmesség miért nem vál...  Adakozás  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép álmokat!  Sose bánj semmit  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nem tudhatod  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Png csokor  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  A másik dolog,  Szabolcska Mihály – Ákác...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Hogy lehet megtartani  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Png csokor  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Ágai Ágnes – Csendélet  Png csokor  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nem számIt  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  A másik dolog,  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akik bántanak téged  Esti kép  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Jó éjszakát  s immár én is felragyogva, ért...  Mindig jusson idő nevetni  Reménység és erő Krisztustól e...  Zilahy Lajos gondolata  Akarat  Szívem  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Png kutya  Nem számIt  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  George Byron - Ahogy itt jár -...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Németh László tollából  Örülök, hogy látlak!  Ágai Ágnes – Csendélet  Neked tudnod kell 
Bejegyzés Címkék
egyik legjobb, emberi májra, toxikus anyagok, táplálékok megemésztésében, tápanyagok tárolásában, olyan állapot, vashiányos vérszegénység, állapot visszafordítható, tünetek csökkenthetők, emberek évszázadok, táplálék ugyanis, szervezet számára, májtermékek rendkívül, szervezet csakis, növényi retinolt, szervezetnek aktívvá, testünk hasznosítani, immunrendszer megerősítésében, őszi hónapokban, idegrendszer megfelelő, emberi szervezetnek, emberek ebből, vérnyomásunk vagy, vasat mint, állandó szédülést, hüvelyesek mint, sötétzöld leveles, nőknek több, menstruáció során, nőknek körülbelül, bogyós gyümölcsök, zöld leveles, vörösbor viszont, kalciumban gazdag, visszafordítható, retinolforrásnak, nélkülözhetetlen, vérszegénységben, felszívódásában, megerősítésében, szervezetünkben, szervezetünknek, fáradékonyságot, megemésztésében, kulcsfontosságú, pajzsmirigynek, vörösvértestek, szervezetünkbe, csicseriborsó, felszívódását, anyagcseréhez, folyamatokban, vérszegénység, táplálékokkal, csökkenthetők, immunrendszer, táplálékokat, szervezetnek, vitaminokkal, vérnyomásunk, élelmiszerek, hasznosítani, étrendjükből, vasforrásnak, fogyasztanak, belsőségeket, tartalmazzák, vérmennyiség, vitaminoknak, mennyiségben, idegrendszer, leggyakoribb, rendszeresen, vasforrások, kellemetlen, fáradtságot, gátolhatják, gyengeséget, működéséhez, vitaminokra, májtermékek, citrusfélék, menstruáció, fogyasztunk, menopauzáig, segíthetjük, segíthetnek, tárolásában, fogyasszunk, hónapokban, évszázadok, egészséges, gyümölcsök, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4013
  • e Hét: 28904
  • e Hónap: 60390
  • e Év: 265091
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.